Виявлення діяльностей, які не потрібні і не приносять користь

Бюрократія для вигаданої користі або така, що роз'єднує людей, повинна бути неупереджено маркована, і створені шляхи її усунення. Так і в середовищі бізнесу - все, що не корисно для виживання і розвитку, відволікає від корисної діяльності повинно бути марковано і всі, хто до цього має відношення або може бути піддана впливу - попереджені.

Для цього варто створити комісії, що складаються з учених, представників культури і громадськості

У рік ми виробляємо абсолютно не потрібних майже 20 мільярдів тонн пива, 6,5 мільйона тонн тютюну, витрати на оборону становлять 1,8 трильйона доларів, на 400 мільярдів доларів продається зброї на експорт.

А на освіту витрачається 5,4 мільярда доларів і лише 2% ВВП - 1,3 трильйона витрачається на науку в країнах G20 усіма разом: урядом, бізнесом, приватними і громадськими організаціями. При тому, що істотна частина витрат на науку - для оборонки.

Звідси висновок - розумом ми застрягли в середньовіччі. Ми не хочемо вижити. Ми хочемо пити, курити і стріляти один в одного. І неважливо, чим це обернеться для нас всіх в кінці кінців.

Нам потрібні три простих закони, як три закони робототехніки Айзека Азімова, чітко спрямовуючих нас на благо людства, а не проти:

Робот не може заподіяти шкоду людині або своєю бездіяльністю допустити, щоб людині було завдано шкоди.

Робот повинен коритися всім наказам, які дає людина, крім тих випадків, коли ці накази суперечать Першому Закону.

Робот повинен піклуватися про свою безпеку в тій мірі, в якій це не суперечить Першому або Другому Законам.

Спробуємо переставити їх і трохи адаптувати:

Людина не може завдати шкоди іншій людині або своєю бездіяльністю допустити, щоб її було завдано шкоди.

Людина повинна піклуватися про свою безпеку і здоров'я в тій мірі, в якій це не суперечить Першому Закону.

Людина повинна постійно працювати на благо людства, крім тих випадків, коли це суперечить Першому або Другому Закону.